Луди глави
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.
Poll

Какво е любимото ви занимание?

 
 
 
 
 
 

Вижте резултатите

Top posters
Вени (1304)
Химията която ядем I_vote_lcapХимията която ядем I_voting_barХимията която ядем I_vote_rcap 
Dark_Red_Rose (1288)
Химията която ядем I_vote_lcapХимията която ядем I_voting_barХимията която ядем I_vote_rcap 
Krisi (521)
Химията която ядем I_vote_lcapХимията която ядем I_voting_barХимията която ядем I_vote_rcap 
Renny717 (514)
Химията която ядем I_vote_lcapХимията която ядем I_voting_barХимията която ядем I_vote_rcap 
Tami (482)
Химията която ядем I_vote_lcapХимията която ядем I_voting_barХимията която ядем I_vote_rcap 
Stacey:) (478)
Химията която ядем I_vote_lcapХимията която ядем I_voting_barХимията която ядем I_vote_rcap 
Smile (231)
Химията която ядем I_vote_lcapХимията която ядем I_voting_barХимията която ядем I_vote_rcap 
DeadReaper (224)
Химията която ядем I_vote_lcapХимията която ядем I_voting_barХимията която ядем I_vote_rcap 
elinora97 (153)
Химията която ядем I_vote_lcapХимията която ядем I_voting_barХимията която ядем I_vote_rcap 
tali (113)
Химията която ядем I_vote_lcapХимията която ядем I_voting_barХимията която ядем I_vote_rcap 

Latest topics
» Създадена От Дим И Кост - Лейни Тейлър
Химията която ядем EmptyНед Апр 30, 2017 6:01 pm by Tais

» Игра На Думи
Химията която ядем EmptyНед Яну 15, 2017 11:50 pm by mama_an_ji

» Скрабъл
Химията която ядем EmptyНед Яну 15, 2017 10:47 pm by mama_an_ji

» Музикална игра
Химията която ядем EmptyНед Яну 15, 2017 10:39 pm by mama_an_ji

» Да броим до 0
Химията която ядем EmptyНед Яну 15, 2017 12:32 pm by mama_an_ji

» Намислете си съществително преди да влезете
Химията която ядем EmptyНед Яну 15, 2017 12:28 pm by mama_an_ji

» Асоциации
Химията която ядем EmptyНед Яну 15, 2017 12:22 pm by mama_an_ji

» Шерилин Кениън - Нощни Ловци
Химията която ядем EmptyНед Яну 15, 2017 2:04 am by Dark_Red_Rose

» Вицове
Химията която ядем EmptyНед Яну 15, 2017 1:38 am by mama_an_ji

Септември 2024
ПонВтоСряЧетПетСъбНед
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30      

Календар Календар

Земята
Лунен календар
CURRENT MOON
Общ брой посетители
Free web counter
Брояч на знамена
Flag Counter
Времето

Химията която ядем

Go down

Химията която ядем Empty Химията която ядем

Писане by Вени Пон Авг 16, 2010 9:06 pm

Сирене, което е расло по палмите, рибени филенца без риба в тях, сладолед, в който няма нито масло, нито яйца, кисело мляко без мляко и масло, което всъщност е маргарин.

Знае ли някой какво всъщност слага на масата си? Проблемът не е само български, в цяла Европа потребителите са масово мамени от производители на хранителни продукти, които се опитват да занижат максимално цената им, като в крайна сметка не слагат нито грам от онова, което всъщност пише на опаковката.

Вместо ценни млечни или месни продукти ние набиваме имитации, оцветени и овкусени с безброй изкуствени Е-та: такова е обозначението за изкуствените добавки, правещи храната да изглежда по-апетитно. В крайна сметка в един прост бульон на кубче се съдържа толкова ноу-хау, колкото в мотора на най-новото БМВ. Тя обаче е толкова по-евтина от оригиналните продукти, че си струва да се влагат пари в огромни институти, които разработват идеи за това как да се произведе примерно ванилов сладолед без ванилия, масло и мляко. В крайна сметка според експерти няма начин едно кисело мляко с истински малини да струва 39 цента, колкото е в Германия. Вместо малини в него има оцветени гъбени култури с вкус на малини.

Неотдавна в Европа избухна скандал около подробностите за онова, което се съдържа в шунката и пържолите. Оказа се, че апетитните котлети и колбаси са от парченца остатъчно месо, слепено с емулгатор и оформено като пластилин, докато добие формата на истинска пържола. Преди това пък ЕС бе залят от скандал, който дълго време се разнищва и в България за сирената, в които вместо мляко има палмово масло.

Проблемът е, че повечето от тези трикове са напълно законни, ако са посочени в опаковката на продукта. Само в някои случаи съд е забранил маменето на клиенти с неверни наименования. Така например в Европа е забранено да се продават ядки с уасаби, ако лютата японска паста не е оригинална, а е само изкуствен аромат.

Екстракт от мая, сухо мляко, мононатриумглутамат, Е 621 - зад всичко това се крие един и същи принцип: овкусител. Това е основният инструмент на съвременните дизайнери на храна. Точно така се нарича професията, която се занимава с подобрителите на цвета и вкуса в храните. Средството чудо, което може и от топла вода от мивката да направи изящна супа примерно с вкус на кестени и гъби, се нарича глутамат. От години лекари, химици и политици водят спорове за вредата от глутамата, който се слага обилно във всяко ядене в китайските ресторанти например. Съществува т. нар. синдром на китайския ресторант. Той е свързан с главоболие, болки в крайниците и напъни за повръщане. Единодушно причините за появата му се отдават на глутамата.

По първите страници на европейските медии наскоро люти дискусии се водиха и за друга добавка - т.нар. азооцветители. Те се използват най-вече в производството на сладки изделия, сладолед и напитки.

Изследване на британския университет в Саутхемптън от ноември 2007 г., публикувано в специализираното списание „Лансет", откри връзка между одобрените от ЕС оцветители за храни E 102, E 104, E 110, E 122, E 124 и E 129 и хиперактивността у децата.

Но повечето хора не страдат от тези добавки - тяхното количество е твърде малко, за да се отразява на здравето. Проблем те представляват само за онази все по-нарастваща група хора, които реагират свръхчувствително на изкуствени оцветители и ароматизатори. Те нямат никакъв шанс да ги избягват! В случая с азооцветителите например Европейският парламент прие закон в края на юли, с който задължава производителя да обозначава продуктите с оцветители в тях. Но това се оказва невъзможно.

Така например вече споменатото кисело мляко с малини или праскови всъщност не съдържа парченца от тези плодове, а кипарисови стръкчета и гъбени култури. Хлебопекарите пък прибавят в тестото Е 262, за да направят хляба траен. Е 262 е натриев диацетат, който е сол на оцетната киселина. Тъй като повечето европейци не желаят консервиращи вещества в хляба си, пекарите са прекръстили това вещество на киселина и така избягват задължението да го обозначават като консервиращо вещество.

Проблемът е, че много от добавките, които се слагат в храните, според тълкуванието на ЕС всъщност не са добавки, или както звучи абсурдният брюкселски термин са “недобавки”, и затова няма нужда да бъдат обозначавани на опаковките. Законът в общността нарежда да се показва само онова, което изпълнява заместваща функция на натурален продукт. Според този принцип емулгаторът карагийн (Е 407), който позволява мазнината и водата да се смесват в кофичката със сметана, трябва да бъде описан на опаковката, но ако същата тази сметана се преработи в продукта “спанак със сметана”, това вече не е задължително. Подобни примери има стотици. Единственият безкомпромисен контрол е за 14 алергена, които винаги трябва да бъдат посочвани.

В крайна сметка производителите сами често не знаят какво точно има в продукта им, тъй като те също получават суровините от него от други производители. Когато една фирма мели пшеница и продава брашното на друга фирма, която я преработва на тесто за пица и от своя страна го продава нататък на фирма за замразени пици, много информация за добавяните вещества се губи по трасето. Твърде скъпо и трудоемко е да се анализира какво точно се съдържа в крайния продукт.

Трудно е да се установи и какво точно е влиянието на подобрителите върху здравето на хората. Повечето тестове се правят върху животни, а резултатите не могат да бъдат пренасяни едно към едно върху хората, смятат от организацията “Фудуоч”.

Друго недоразумение е, че ЕС е длъжен да се грижи за проверките дали тези добавки са вредни, а не самата индустрия. В Германия местният Съюз на потребителите посочва едва 151 от общо 316 Е-номера като напълно безвредни. Всички останали трябва да бъдат ползвани или с голямо внимание, или въобще да не се докосват.

За да се установи пък какво е дългосрочното влияние на оспорваните вещества, е нужно да се проведе проучване с две големи групи от населението, като едните поемат храна с добавки, а другите - чиста. Това обаче е невъзможно да се направи. Единственият начин хората да се отърват от повечето Е-та в храните си, би бил евентуален масов бойкот на продукти, състоящи се основно от химия.

Как да разпознаем псевдопродуктите
Почти няма клиент, който да има време да чете цялата информация, която е обозначена на опаковката на продукта в супера. На всичкото отгоре изписаното там е на толкова сложен научен език, че за да го разбере човек, трябва да е специализирал химия.

Въпреки това има някои хватки, които помагат за правилното пазаруване:

- Внимавайте например за какво количество е посочена калорийната стойност на продукта най-вече при сладките изделия. Там често вместо за 100 грама става дума за един бонбон, което скрито намалява реалната стойност на енергийността.

- „Подправено със сметана" означава, че в продукта се съдържа много малко сметана и много повече добавки и овкусители. Дори и да е посочено, че в продукта има мед, това не означава, че той не е подсладен допълнително и със захар.

- В готовите салати месото е минимално като количество, обикновено го заместват с гъби.

- В шунката често става дума за раздборени късчета месо, слепени с желе.

- Обозначението „растителна мазнина" означава чисто и просто палмово или кокосово масло.

- С вкус на плодове означава, че продуктът е овкусен с изкуствени добавки, а не с истински плодове. Само ако на него пише „с ванилов екстракт" или „с естествен аромат от ванилия", следва да се доверите, че наистина в него има ванилия.

- В сирената по принцип не би трябвало да се съдържа палмово масло. Нарязаният кашкавал често е направен от разтопени остатъци от кашкавал, които са оформени на шайби.

- ESL или дълтограйно на прясното мляко означава, че млякото е варено на 120 градуса и не бива да се обозначава като свежо.

- Скариди от Сурими или Сурими-скариди не означава екзотично място на улова им, а че чисто и просто става дума за рибени остатъци, оформени и оцветени като скариди.

- Продуктите с екстракт от мая - това са най-вече сухите супи и бульони, обикновено претендират да са без изкуствени овкусители. Те обаче са скрити в маята.

Слънчогледово олио, кашу и картофи на бурканчето с песто не звучат зле, но също представляват измама. Оригиналното песто се прави всъщност от зехтин, кедрови ядки и пекорино.

Източник - вестник "24 часа"
Вени
Вени
Администратор
Администратор

Брой мнения : 1304
Дата на регистриране : 25.06.2010
Години : 31
Местожителство : Плевен

Информация за РПГ
Име: Кандариамма

Земя и титла на героя
: Ветелха на Луданория

Други герои
: Аувреа Кал и Баел

https://ludiglavi.bulgarianforum.net

Върнете се в началото Go down

Върнете се в началото


 
Права за този форум:
Не Можете да отговаряте на темите